Welke hypotheken zijn er | Berekenen Hypotheek

Welke hypotheken zijn er

Welke hypotheken zijn er?

Om wat dieper in te gaan op welke hypotheken er nu precies allemaal zijn bespreek ik in dit artikel graag deze verschillende hypotheken. In dit artikel gaan we het dan ook hebben over de; aflossingsvrije hypotheek, de lineaire hypotheek, de annuïteitenhypotheek, de beleggingshypotheek en de spaarhypotheek. De uitleg over deze verschillende hypotheken zal beknopt zijn, maar toch zoveel mogelijk informatie verschaffen over de verschillende onderwerpen.


De aflossingsvrije hypotheek is zoals u waarschijnlijk al doet vermoeden een hypotheek waarbij niets wordt afgelost. Bij deze hypotheek betaal je dus alleen de daadwerkelijke kosten die met deze hypotheek gemoeid gaan. Pas wanneer je het huis dat je met deze hypotheek hebt gekocht verkoopt, zul je af zijn van de schuld. Omdat je na een jaar of 40 nog steeds rente betaald, kan het zomaar voorkomen dat je zoveel rente hebt betaald als de totale waarde van het huis, waardoor het voor de bank uiteindelijk toch slim is om met jou een dergelijke hypotheek aan te gaan. Het nadeel is dus dat het huis waarin je woont nooit je daadwerkelijk bezit wordt, maar het grote voordeel van deze hypotheek is dat het bedrag dat je maandelijks moet betalen zeer laag is. Waardoor de maandelijkse kosten erg laag zijn in vergelijking met een ‘normale’ hypotheek.

Een andere hypotheekvorm is de lineaire hypotheek. De lineaire hypotheek kunnen we eigenlijk wel de meeste klassieke hypotheek noemen. De lineaire hypotheek is namelijk de oudste hypotheek die we kennen. Bij deze hypotheek wordt er elke maand exact hetzelfde bedrag afgelost. Het te betalen bedrag wordt echter elke maand minder en minder, omdat er door deze maandelijkse aflossing steeds minder rente betaald hoeft te worden. Wanneer je deze hypotheek aangaat zullen de kosten aan het begin daarom ook zeer hoog liggen, maar later steeds meer in prijs afnemen.

Bij de annuïteitenhypotheek gaat dit echter iets anders. Bij deze hypotheek wordt namelijk een vast bedrag per maand afgelost. Bij de annuïteitenhypotheek verschillen elke maand de rente en de te betalen aflossing, maar blijven de maandelijkse uitgaven elke maand gelijk. Voor mensen die het fijn vinden om te weten waar ze aan toe zijn is de annuïteitenhypotheek een fijne uitkomst.

Tot slot zijn er nog de beleggingshypotheek en spaarhypotheek. De spaarhypotheek is een hypotheek waarbij je zoals de naam al doet vermoeden spaart. Bij de spaarhypotheek is het de bedoeling om maandelijks een bedrag te betalen. De rente die je krijgt voor dit opgespaarde geld is gelijk aan de rente die betaald moet worden voor de hypothee waardoor deze hypotheekvorm flink in de kosten kan schelen. De laatste hypotheekvorm die ik met je wil bespreken is de beleggingshypotheek. Bij de beleggingshypotheek combineer je een belegging met een hypotheek. De hypotheek is eigenlijk hetzelfde als de spaarhypotheek, groot verschil is alleen dat er geen spaarrente wordt betaald uit het gespaarde bedrag, maar er geld wordt opgespaard door de inkomsten die voortvloeien uit een belegging.