Verplicht geld lenen | Berekenen Hypotheek

Verplicht geld lenen

Moet ik geld lenen voor het kopen van een huis?

Vaak wordt mij de vraag gesteld, wanneer ik een artikel uitbreng over een hypotheek of je geld daadwerkelijk geld moet lenen voor een hypotheek. Het antwoord hierop is nee. Er hoeft geen geld worden geleend voor het kopen van een huis, de mogelijkheid bestaat namelijk ook dat je de kosten van het huis gewoon in een keer betaald. Het lastige hierin is alleen dat de kosten voor het kopen van een huis vaak niet in een keer betaald kunnen worden. De kosten voor een huis bedragen vaak namelijk vele malen meer dan iemand zijn jaarsalaris.


Wanneer je de kosten van een huis wel in een keer kunt betalen, kan het echter ook voorkomen dat het interessanter is om toch voor een hypotheek te kiezen. Door de hypotheekrenteaftrek die in Nederland geldt, kunnen de uiteindelijke kosten namelijk goedkoper uitkomen, waardoor je naar verschillende opties zult moeten kijken als je besluit een huis te kopen.

Er hoeft zoals je dus al begrijpt niet per definitie geld geleend te worden voor het kopen van eens huis. Echter zal het overgrote deel dit van toekomstige huizenbezitters dit wel doen. Er zijn namelijk maar weinig mensen instaat deze grote investering in een keer te betalen. De middenweg is er natuurlijk ook. Veel mensen kunnen daarom al vrij snel een deel van de hypotheek betalen en lenen vervolgens het overige deel.

Tot zover is het waarschijnlijk dus duidelijk dat er geen geld geleend hoeft te worden voor een huis. Er zijn echter wel veel mensen die denken dat het geld lenen van een huis bijna verplicht is. De makelaar probeert je namelijk zo snel mogelijk met verschillende instanties en banken in contact te brengen zodat je zo snel mogelijk een hypotheek aangaat. Wat ook vaak voorkomt is dat de verschillende banken of instanties je een exta grote hypotheek aanbieden, terwijl je deze misschien helemaal niet nodig is. Zo kun je voor een huis dat 200.000 euro kost heel vaak tot wel 250.000 euro lenen, voor de extra verbouwingskosten. Waar echter geen rekening mee wordt gehouden is dat dit extra bedrag vele kosten mee zich meeneemt, waardoor het onverstandig kan zijn om in te gaan op dit aanbod. Je kunt veel beter aan dit extra geld komen door te sparen, dat zal als snel flink in de kosten kunnen schelen.

Ik hoop dat je in dit artikel meer te weten bent gekomen over het aangaan van een hypotheek en wellicht de verschillende mogelijkheden met elkaar gaat afwegen. Het is het afwegen namelijk zeker waard. Probeer niet teveel naar de bank en je direct omgeving te luisteren, maar probeer vooral zelf een keuze in de grote van de hypotheek te maken. Een hypotheek is namelijk een afspraak met een bank of instantie die je voor zeer lange tijd aangaat. Bedankt voor de interesse in dit artikel en veel succes met het vinden van de juiste hypotheek!