Over Hypotheken | Berekenen Hypotheek

Over Hypotheken

Wat is een hypotheek?

Kort gezegd is een hypotheek een lening die wordt gebruikt voor het kopen van een huis. Een huis kan namelijk niet door veel mensen in een keer worden betaald, om deze reden is het dan ook nodig om een lening aan te vragen voor het van een huis. De naam van deze lening wordt een hypotheek genoemd. Hypotheken zijn er in verschillende soorten en maten, waarover ik in dit artikel ook nog kort wil uitwijken.


Het onderpand van een hypotheek is zoals je waarschijnlijk al vermoed het huis dat je met de lening koopt. Het huis dat je met deze lening koopt zal daarom ook als onderpand dienen. Wanneer je de hypotheek niet meer kunt betalen zul je het huis waar je inwoont dan ook gedwongen moeten verkopen. Voordat je een hypotheek aangaat is het dan ook belangrijk dat je er zeker van bent dat je deze financiële verplichting daadwerkelijk aankunt gaan. Wanneer je er niet zeker van bent dat je deze financiële verplichting aankunt gaan is het dan ook sterk af te raden om te kiezen voor een hypotheek.

Naast dat je met een hypotheek te maken krijgt met een belangrijke verplichting zul je er ook rekening meemoeten houden dat er vele kosten met het aangaan van een hypotheek gemoeid gaan. Om inzicht te krijgen in de werkelijke prijs zul je niet alleen rekening moeten houden met de rente die hier mee gemoeid gaan, maar zul je ook moeten kijken naar de verzekeringskosten en administratiekosten die hier vaak bijkomen.

Bij het aangaan van een hypotheek zul je bijvoorbeeld altijd verplicht een verzekering aanmoeten gaan, met de bank of instantie die jou een dergelijke hypotheek verleent. Deze verzekering, verzekert het risico dat je huis verbrand of dat het huis op een andere manier schade ondervindt waardoor het onder pand van de hypotheek zomaar ineens kan verdwijnen. Als het onderpand van de hypotheek verdwijnt, komen de ontvangsten van de bank in gevaar, waardoor een dergelijke verzekering vrijwel altijd verplicht.

Zoals ik in dit artikel al eerder aangaf zijn er verschillende hypotheken. Deze hypotheken hebben alle verschillende namen, maar daar wil ik in dit artikel verder liever niet over uitweiden. De verschillende hypotheken kunnen op een andere manier wel simpel van elkaar onderscheden worden. Zo zijn er allereerst hypotheken die maandelijks steeds in kosten toenemen, daarnaast zijn er hypotheken die maandelijks in kosten afnemen en tot slot bestaan er hypotheken die maandelijks in kosten gelijk blijven.

Wanneer je van plan bent een hypothee af te sluiten moet je er wel rekening mee houden, dat je zelf ook spaargeld in moet leggen om deze hypotheek überhaupt aan te kunnen gaan. Bij de meeste banken is het namelijk onmogelijk om een hypotheek aan te gaan zonder hier eigen geld in te steken.

Ik hoop dat ik je in dit artikel genoeg informatie heb verschaft over hypotheken en dat je er achter bent gekomen welke verschillende hypotheken er zijn en hoe je met deze hypotheken om moet gaan. Bedankt voor de interesse in dit artikel.