Levens Hypotheek | Berekenen Hypotheek

Levens Hypotheek

Levenshypotheek

Het aanbod aan hypotheken breidt zich steeds meer uit. Dat kan bijna niet anders, want steeds meer mensen besluiten een hypotheek af te sluiten om een huis te kunnen kopen. Hypotheken op maat zijn dan ook geen uitzondering meer. Hoewel de basis vaak hetzelfde blijft, zijn de mogelijkheden eindeloos en het gaat het om kleine verschillen die bepalen of een hypotheek al dan niet bij iemand past. Om op je gemak naar de hypotheken te kijken, kun je diverse website raadplegen. Online vind je diverse informatie over hypotheken. De levenhypotheek is een van die vele vormen aan hypotheken. De levenhypotheek biedt enorm veel mogelijkheden en voordelen.


Levens hypotheek

De levenhypotheek is een van de soorten hypotheken waarbij een verzekering wordt gekoppeld aan een hypotheek. De hypothecaire lening wordt afgelost aan de hand van wat de levensverzekering uit zal keren. Het idee achter deze vorm is dat er tijdens de looptijd van de hypotheek niets wordt afgelost. Er worden maandelijks wel bedragen afgeschreven. Namelijk voor rente en voor premies. Die premies gaan de levensverzekering in en zullen aan het eind van de looptijd kunnen voorzien in het aflossen van de hypotheeksom. Er wordt bij de levenhypotheek altijd onderscheid gemaakt tussen twee vormen. De traditionele levenhypotheek aan de ene kant en de moderne variant aan de andere kant.

Traditionele levenhypotheek

Door de maandelijkse premie die je betaalt aan de levensverzekering spaar je in feite voor de aflossing. Dit is kapitaalopbouw. De hoogte van de uitkering wordt echter maar tot zestig procent gegarandeerd. Dit komt omdat er veel verschillende factoren zijn die het verloop van deze hypotheek bepalen. Over het algemeen valt het rendement van deze hypotheek wel hoger uit dan gegarandeerd wordt en is ze in de meeste gevallen meer dan genoeg om de openstaande hypotheekschuld volledig af te kunnen lossen. Als je kiest voor een levenhypotheek is het handig om te weten dat je niet persé voor een levensverzekering hoeft te kiezen bij de hypotheekverstrekker. Daar ben je zelf vrij in.

Moderne levenhypotheek

De moderne levenhypotheek biedt over het algemeen meer flexibiliteit dan de traditionele levenhypotheek en kan wat dat betreft interessanter zijn. Een belangrijk verschil is namelijk dat het verzekerde kapitaal bij deze hypotheekvariant gedurende de looptijd veranderd kan worden, als zich een prettigere situatie voordoet. Er wordt per maand aan twee kanalen premie betaald. Deels aan de overlijdensrisicoverzekering en deels aan de kapitaalopbouw. Per maand wordt de verhouding tussen deze twee premies vastgesteld. Wanneer de kapitaalwaarde hoger, zal het risico met betrekking tot de overlijdensrisicoverzekering juist afnemen. In de loop van de tijd zal er dus ook minder risicokapitaal hoeven worden verzekerd. Dat betekent dat de spaarpremie toe zal nemen.

Gewenste hypotheek

Een hypotheek is een misschien wel de grootste stap bij het kopen van een eigen huis. Op het internet en in de brochures van banken en hypotheekverstrekkers zijn de meeste vormen van hypotheken terug te vinden. Ze bieden je de mogelijkheid om nog eens kritisch te kijken. Het is goed om voor jezelf een aantal vragen en wensen op een lijst te zetten en na te gaan in hoeverre de levenhypotheek daarin voorzien. Zo kun je van tevoren inschatten of deze hypotheek het meeste aansluit bij jouw wensen en behoeften. Als je liever advies krijgt van een deskundige, kun je altijd een onafhankelijke adviseur in de arm nemen. Deze kan bepalen of de levenhypotheek geschikt is voor je.