Groene Hypotheek | Berekenen Hypotheek

Groene Hypotheek

Groene hypotheek

Op het gebied van duurzaamheid wil de overheid maar al te graag haar steentje bijdragen. Mensen die aan het milieu denken en duurzaamheid voorop stellen mogen daarvoor best beloond worden. Met de groene hypotheek is daarom voor mensen die een woning willen kopen, een hypotheek op maat ontwikkeld. De hypotheek is alleen aan te vragen voor mensen met een nieuwe woning en zal hen voorzien van enkele voordelen ten opzichte van de bekende hypotheekvormen, zoals de spaarhypotheek, de annuïteitenhypotheek en de effectenhypotheek. Het blijkt maar weer dat banken en hypotheekverstrekkers handig inspelen op de individuele wensen en behoeftes van hun cliënten.


Eisen aan de woning

Om een groene hypotheek af te kunnen sluiten, moet aan een aantal eisen worden voldoen. Zo komen nieuwe woningen in aanmerking en woningen ouder dan 1980 die gerenoveerd worden. Ook wanneer je besluit te renoveren met als doel om energiezuiniger te wonen, kun je in aanmerking komen. Lees voor je begint wel even de eisen door, zodat je later niet teleurgesteld wordt. Ook kun je een bestaande hypotheek in de meeste gevallen overschakelen naar een groene hypotheek, wanneer je aan de eisen voldoet.

Als je huis deel uitmaakt van een nieuwbouwproject, kun je via de projectontwikkelaar nagaan of er al een groenverklaring is verstrekt. Mocht dat niet het geval zijn, dan bestaat er de mogelijkheid om dat alsnog te doen.

Extra beperking

Naast de strenge voorwaarden en eisen die er al gesteld worden bij de groene hypotheek, heb je ook te maken met een voorwaarde omtrent de stichtingskosten. Die mogen namelijk niet hoger uitvallen dan 272.268 euro voor een nieuwe woning. Als je een woning wil renoveren of energiezuinig wil maken, kun je tussen de 25.000 en 100.000 euro onderbrengen onder een groene hypotheek en dus ook gebruik maken van de gunstige rentepercentages over dat bedrag. Vaak is dit niet toereikend voor de volledige woning en wordt er dus besloten een extra hypotheek af te sluiten. Om die reden zie je veel dat de groene hypotheek wordt gekoppeld aan een andere hypotheekvariant.

Categorieën

Door haar grote populariteit is de groene hypotheek een begrip op zich geworden. Ze is dan ook wel bekend als duurzame hypotheek en biedt onderdak aan meerdere varianten. Zo zijn er de duurzame beleggingshypotheek, de duurzame spaarhypotheek en ook de duurzame aflossingsvrije hypotheek.

Duurzame beleggingshypotheek

Bij deze variant word je geld belegd in duurzame fondsen, die beheerd worden door mensen die kijken naar zaken als werkomstandigheden, mensenrechten en betrokkenheid bij de maatschappij. Op die manier weet je zeker dat er fondsen gesteund worden waar je zelf achter staat.

Duurzame spaarhypotheek

Wie meer zekerheid wil bij een hypotheek, zal waarschijnlijk kiezen voor een duurzame spaarhypotheek. Hierbij loop je geen risico en weet je zeker dat je geld uitgekeerd zal worden. Het geld dat voortkomt uit de spaarpremie zal terecht komen in duurzame sectoren.

Duurzame aflossingsvrije hypotheek

Deze vorm behoort ook tot de mogelijkheid. Hierbij betaal je alleen de maandelijkse rente. Apart daarvan kun je besluiten ook te gaan beleggen of sparen, met als mogelijkheid tussentijds extra geld af te lossen.

Groene hypotheek afsluiten

De hypotheek is een van de grootste stappen bij het kopen van een eigen huis. Door media als internet is het makkelijk om voor jezelf na te gaan welke punten van een hypotheek je al dan niet bevallen. Zo kun je voor jezelf bepalen of de hypotheek de juiste is. Een groene hypotheek is er eentje met vele voordelen. Wanneer je niet zeker weet of je ervoor in aanmerking komt, kun je altijd advies inwilligen. Een deskundige op het gebied van hypotheken kan je er nog veel meer over vertellen. Ook kan deze je adviseren welke hypotheek eventueel beter bij je past.