Beleggings Hypotheek | Berekenen Hypotheek

Beleggings Hypotheek

Beleggingshypotheek

Steeds meer hypotheken steken de kop op. Banken en hypotheekverstrekkers spelen daarmee in op de steeds groter wordende vraag naar passende hypotheken. Veel mensen willen een huis kopen en hebben dus een hypotheek nodig. Daarmee kunnen ze in één keer voorzien in de volledige kosten die de woning met zich meebrengt. Hypotheken sluiten steeds meer aan bij de woon- en leefbehoeften van cliënten. Het idee achter de hypotheken blijft wel gelijk. Je leent namelijk een bedrag dat je af zult lossen. Ook betaal je rente. Een van de veel gebruikte vormen van hypotheken is de beleggingshypotheek. Hierbij ga je een hypotheek aan die je af zult lossen met een vermogen dat voortkomt uit een belegging.


Beleggen in een fonds

Deze hypotheek gaat samen met een rekening waarop je geld komt te staan dat je hebt belegt. Maandelijks betaal je rente, die fiscaal aftrekbaar is, en leg je in op een belegging. Vaak een belegging vanuit dezelfde bank als de hypotheek. Het is je doel om aan het eind van de looptijd genoeg geld uit de belegging te kunnen halen om af te kunnen lossen.

Profiel op maat

Omdat beleggen niet altijd vanzelf gaat, wordt er eerst kritisch gekeken naar jouw profiel. Aan de hand van enkele vragen word je een advies gegeven voor een bepaald fonds. Wanneer je dat advies niet opvolgt, kan het zijn dat je risico loopt.

Verzekering

De beleggingshypotheek vormt een uitzondering wat verzekeringen betreft. Bij de meeste hypotheken komt een verzekering kijken, om er zeker van te zijn dat het gewenste kapitaal aan het eind van de looptijd voorhanden is. Bij de beleggingshypotheek is dat niet het geval, maar wordt er strenge controle gehouden op de beleggingen. Wat betreft de maandelijkse lasten hoeft er dus geen premie betaald te worden, maar wel rente over de hypotheeksom en inleg voor de belegging.

Inleg

Wat de belegging betreft hebben de banken en hypotheekverstrekkers vaak vooraf al een beperkte selectie gemaakt, waar je uit kunt kiezen. Dit om de reden dat de banken het zich niet kunnen veroorloven dat iemand roekeloos in gaat zetten en verliest. Ze willen immers graag hun geld aan het eind van de looptijd.

Voor- en nadelen

De beleggingshypotheek kan gerust een flexibele en makkelijke hypotheekvorm genoemd worden, die zeker geschikt is voor mensen die wel wat extra risico willen lopen. In sommige gevallen kan dat goed uitpakken en zelfs meer opleveren dan gewenst is. Wegens het ontbreken van een verzekering hoeft er ook geen premie betaald te worden en bestaan de maandelijkse lasten slechts uit hypotheekrente en inleg voor een beleggingsfonds.
Een nadeel is dat de fondsen niet volledig zelf uit te kiezen zijn, maar altijd worden gecontroleerd door de hypotheekverstrekker of bank. Een ander nadeel is dat er geen zekerheid is over een goede afloop van de hypotheek. Wanneer een belegging verkeerd uitpakt, kan het zijn dat je niet voldoende geld hebt om de hypotheek af te lossen.

Conclusie

Vooral de lagere maandlasten door het ontbreken van een verzekering en de flexibiliteit van de beleggingshypotheek halen veel mensen over deze vorm uit te kiezen. Echter is het van uiterst belang dat je gewaarschuwd bent voor het financiële risico dat je kunt lopen bij deze hypotheek. Wanneer een belegging fout afloopt, kun je zomaar veel geld verliezen. Geld dat bestemd was voor de bekostiging van je huis.
Een goede raad kan daarom uitkomst bieden, zeker als je nog niet zeker weet of je deze hypotheekvorm af wilt sluiten. Ga bijvoorbeeld eens op gesprek bij een onafhankelijke hypotheekadviseur. Die kan je vertellen welke vormen van hypotheken voor jou het beste geschikt zijn.