Hypotheek Vormen | Berekenen Hypotheek

Hypotheek Vormen

Hypothecaire lening

Er zijn zo van die kredieten waar we allemaal vroeg of laat wel eens mee te maken kunnen krijgen. Een hypothecaire lening is één van die kredieten. Wanneer we een huis wensen aan te kopen, en daarvoor een bedrag moeten lenen is het afsluiten van een hypothecaire lening niet alleen de interessantste, maar vaak ook de enige mogelijkheid. U dient er echter ook rekening mee te houden dat er heel wat komt kijken bij het afsluiten van een hypotheek, en uw leven er vanaf dat ogenblik compleet anders uit zal komen te zien. Zaken welke u vroeger heel eenvoudig aan kon kopen worden nu misschien wel een stuk lastiger. Daar staat natuurlijk wel tegenover dat u over uw eigen woning beschikt, en dat is dan weer iets waar iedereen trots op kan zijn.


Het afsluiten van een hypothecaire lening kan vandaag de dag op verschillende manieren. Allereerst is er als vanzelfsprekend de klassieke hypothecaire lening. Hierbij leent u een bedrag welke u meteen na ontvangst terug begint af te betalen. Deze afbetaling vindt maandelijks plaats en bestaat in principe uit twee delen. Allereerst is er natuurlijk het stukje van het geleende bedrag welke u dient af te betalen, maar daarnaast zijn er ook nog de kosten die op het krediet worden aangerekend. Omwille van het feit dat er van het geleende bedrag wordt afgelost zal het fiscaal voordeel stelselmatig minder worden. Wanneer u gedurende de volledige looptijd van uw hypothecaire lening over een optimaal fiscaal voordeel wenst te beschikken kunt u hiervoor een beroep doen op (onder andere) een aflossingsvrije hypotheek.

De aflossingsvrije hypothecaire lening is dan weer een hypothecaire lening waarbij er niet van het door u geleende bedrag wordt afgelost. Dit heeft als nadeel dat de huidige hypotheekrente over de volledige looptijd van uw hypothecaire lening constant even hoog blijft, maar als voordeel dat er wel steeds een zo hoog mogelijk fiscaal voordeel wordt verkregen. Bij een aflossingsvrije hypothecaire lening wordt er steeds een bepaalde einddatum afgesproken. Op deze datum dient het volledige geleende bedrag in één keer afgelost te worden. Tot die tijd zult u maandelijks enkel en alleen de kosten op uw hypothecaire lening moeten betalen.

Alvorens het afsluiten van een hypothecaire lening doet u er met andere woorden goed aan om vooraf uit te zoeken wat voor u de meest interessante mogelijkheid is. Naast bovenvermelde hypothecaire leningen kunt u bijvoorbeeld ook nog kiezen voor een spaarhypotheek, een lijfrentehypotheek, etc. De keuze van de hypotheek zal met andere woorden deels afhankelijk zijn van uw persoonlijke voorkeur.