Extra Aflossen | Berekenen Hypotheek

Extra Aflossen

Extra aflossen van een hypotheek

Aflossing van een hypotheek gebeurt maandelijks of aan het eind van de looptijd, bij een spaarhypotheek bijvoorbeeld. Die afspraak heb je gemaakt met je hypotheekverstrekker en is in de meeste gevallen gebaseerd op je financiële situatie. Maar stel dat je ineens extra geld tot je beschikking hebt. Is extra aflossen dan een optie?


Lagere rente

Banken verdienen geld aan jouw hypotheek, doordat je rente betaalt. Dat gaat rechtstreeks naar de bank en zie je niet meer terug. Door extra af te gaan lossen, kun je meer schuld wegnemen. Daardoor zal de rente lager worden. Voordelig voor jou, nadelig voor banken.

Boetes

Banken zijn niet blij met extra aflossing. Want hoe lager de schuld bij de bank wordt, hoe minder er aan rente betaald hoeft te worden. Om die reden geven veel banken en hypotheekverstrekkers een boete bij extra aflossen.

Boete betalen

Het kan geen kwaad om die boete te betalen en toch extra af te lossen. Bereken daarom wat je voordelen zijn. Als je in de loop der jaren veel minder rente hoeft te betalen, is die boete in één klap misschien veel geld. Maar wanneer je die verspreidt over de volledige looptijd van de hypotheek, kan ze best meevallen.

Advies

Een advies kan uitkomst bieden, zeker als je het zelf even niet meer weet. Een adviseur heeft kennis van zaken en kan je vertellen wat de boete voor jou zal gaan betekenen en in hoeverre die je tegen zal moeten houden.